Clericalismul și gherontolatria, aceste două surori care merg mînă în mînă

Părerea mea, este doar părerea mea, este că credincioșii ortodocși contemporani nu au experimentat libertatea în Hristos.

Unica libertate a omului pe pământ este în Hristos și este deplină.

Influențele papaliste au denaturat și degenerat această libertate în Hristos.

S-a pornit de la infailibilitatea papală.

Apoi ortodocșii slăbănogiti au tras cu urechea și la bălmăjelile catolicilor. E ca și cum ai ține rufele la uscat în zona în care duhnește urat un miros. Când lei de acolo nu mai miros a detergent parfumat ci miros a hazna.

Preoții ortodocși, din generație în generație și-au transmis acest clericalism, această mini-infailibilitate papală.

Faptul că erau preoți le asigura această infailibilitate. În ciuda faptului că noi ortodocșii suntem învățați că biserica este compusă în mod egal din mireni și preoți.

Ca să nu mai zic că am citit undeva că nu există poziția de Patriarh. Cea mai înaltă poziție este episcopul. Dacă greșesc aduceți-mi argumente și îmi retrag părerea .

Cum s-au manifestat aceste clericalisme, această mini-infailibilitate de data asta manifestată în spațiul ortodox?

Preoții au început să devină lideri ai comunității în loc să rămână slujbași ai comunități.

Tonul cu care se adresează astăzi un preot de 28 de ani enoriașilor din parohia lui este monstruos de inacceptabil.

Acest preot își tutuiește enoriașii care au să zicem 48 de ani sau 52 de ani. Acest preot li se adresează enoriașilor cu un tupeu inimaginabil.

Este o caracteristică generală a acestor generații de preoți. Enoriașul este văzut ca un necunoscător total care trebuie luat de ureche și dirijat cu asprime printre lumânări, tămâie, pangar, brățări și alte obiecte așa zise de cult.

Urmăriți cum dau preoții ordine atunci când se organizează o masă la trapeză. Capitaliștii sângeroși ar trebui să ia lecții de la ei.

Iar preotii ma admonestează pe mine că sunt agresiv.

O simplă lecturare ai istoriei ortodoxiei va scoate la iveală numărul mirenilor care i-au rușinat pur și simplu pe episcopi atunci când aceștia cu capul descoperit au proferat hule la adresa Sfintei Treimi și a maicii Domnului în mijlocul bisericii. Nu mai vorbesc de faptul că tot istoria ortodoxă este plină de mireni deveniți sfinți.

În cel mai bun caz, preoții de astăzi se limitează în a se foi nervos atunci când sunt trași de mânecă pe probleme de dogmă și de credința ortodoxă.

Asta în cel mai bun caz. De foarte multe ori realmente se balauresc. Li se inroșesc ochii în cap de furie. Ce legătură are această stare cu Hristos?

Sunt năuciți pur și simplu atunci când mireanul, din postura de parte egală ca membru al bisericii, problematizează.

Să mă ierte Dumnezeu dar in acest fel acești preoți nu vor evolua deloc în sensul duhovnicesc. Ba mai rău, se vor duce îndărăt.

Gherontolatria

Mireanul educat în acest fel de generații de preoți a dezvoltat acest handicap duhovnicesc numit Gherontolatria.

Mama mea și vecinele ei sunt realmente bolnave de această boală. Prietenii mei pe același palier de vârstă cu mine se rezumă în a spune “sărut mâna părinte”, “da părinte”, indiferent de prostiile pe care preotul acela care este ortodox le debitează.

Prostii care realmente îl vatămă pe mireanul component al bisericii.

E ca și cum te-ai duce la doctor și l-ai lăsa pe acesta să facă experimente maligne pe corpul tău cu toată încrederea și mai și trăind senzația că vei fi vindecat. Asta e noaptea minții.

Calistrat Chifan spune prostii pe bandă. Asta nu-i împiedică pe mireni să facă pelerinaj la el.

Părintele Cleopa a spus așa:

 1. La 1054 biserica s-a împărțit în două biserici. Una cu sediul la Roma apuseană și una cu sediul la Constantinopol răsăriteană.
 2. Tot părintele Cleopa a spus că la judecata de apoi ne creștinii, ne ortodocși vor fi judecați după starea care vor fi găsiți și așa mai departe. Gherontolatrua de care vorbeam face ca toate aceste mesaje să fie primite by default.

Fără o rumegare și fără cercetarea scrierilor sfinților părinți din ultimii 2000 de ani care spun limpede că nu există mântuire în afara ortodoxiei

Dacă te cerți cu cel care spune că nu există mântuire în afara ortodoxiei practic te cerți cu sfinții părinți de 2000 de ani încoace.

Un alt exemplu de gherontolatrie deșantata este evlavia pentru Visarion Iugulescu. Nici măcar informațiile strict lumești nu te duc la ideea că Visarion Iugulescu ar fi fost un ortodox performant ca să folosesc un cuvânt tehnic. Limitându-ne strict la informațiile lumești, Visarion Iugulescu nu se califică pentru nimic.

Dacă mai intrăm și în lumea duhovnicească, ne punem mâinile în cap. Acesta făcea remirungeri. Citiți pe internet, este simplu.

În ciuda acestei situații astăzi activează pe teritoriul României un curent visarionist care se manifestă prin reflexe militare adică adeptii sunt stricți, serioși, adesea bosumflati, așa ca cei de la oastea Domnului. O altă sectă în interiorul ortodoxiei ca să nu las loc de dubii pentru cei care citesc acest text.

Sigur, îmi vor sari in cap și visarionistii și cei de la oastea Domnului.

Mulți dintre cei care vor citi aceste rânduri vor spune că eu vreau să fac revoluție în interiorul ortodoxiei. Să fie sănătoși.

Ortodoxia de azi a deviat atât de mult de la adevăr încât problematizarea aceasta este considerată ca o revoluție, și ca o sminteala.

Faceți ce vreți fraților.

Dar mie personal să nu imi umble nimeni la libertatea in Hristos. Eu vreau să mă bucur de libertatea în Hristos pornind de la a-L mărturisi corect și cinstit.

Sigur că dacă Hristos va vedea că o voi lua razna îmi va da o încercare în viață ca să mă aducă înapoi la calea cea dreaptă.

Până atunci însă mă voi bucura din plin de libertatea în Hristos. Și atâta timp cat voi fi lăsat să postez comentariile pe acest site sau pe alte siteuri o voi face bucurându-mă de libertatea în Hristos.

Mă ciupesc de obraji să văd dacă nu cumva visez atunci când preoții mei ortodocși care ar trebui să fie pansamentul pe rană pentru sufletul meu sunt de fapt dictatorii duhovnicești ai mei.

Vă smintiți sau nu va smintiți , treaba voastră. Dar vă spun un singur lucru: după roadele lor îi veți cunoaște.

Fiți atenți.

Prietenul meu a redactat o scrisoare pentru un grup de preoți influenți din Moldova. A vrut să publice această scrisoare, care în cele de urmă urmă a fost publicată, dar aș vrea să vă relatez următoarele.

Este vorba de aceasta scrisoare la care cei mentionati refuza sa raspunda: https://invataturilesfintilorparinti.wordpress.com/2018/10/12/framantarile-unor-mireni-ortodocsi-cu-privire-la-pozitia-tuturor-parintilor-ingraditi-de-erezie/#comment-2135

Prietenul meu a reușit să vorbească cu deținătorul unui site ortodox cunoscut care a fost de acord să publice această scrisoare. Pentru cei care iubesc pacea cu orice preț această scrisoare era dinamită curată. Există și acum publicată, o puteți găsi dar nu intrăm în detalii.

Scrisoarea a fost publicată pe acel site, al acestui deținător, timp de patru ore.

În aceste patru ore un alt “prieten” de-al nostru l-a sunat pe duhovnicul acestui deținător de site, un duhovnic foarte cunoscut în România și a spus ce se întâmplă pe acel site.

Acest duhovnic se afla în străinătate pe autostradă, în mașină.

A pus mâna pe telefon și l-a sunat pe deținătorul site-ului, care era ucenicul lui. Spunându-i militărește să scoată scrisoarea de acolo imediat. Ceea ce s-a și întâmplat.

Deținătorul site-ului a dat-o din colț în colț neștiind ce explicații să-i dea autorului scrisorii.

Imaginați-vă, deținătorul siteului e un cetățean ortodox la vreo 50 de ani.

Așa trebuie să se comporte un duhovnic? Ca un dictator, ca un om politic, ca un sforar din spate?

Vedeți unde duce clericalismul și Gherontolatria?

Semnat: Un crestin fara doctorat in teologie si care nu a ajuns la performanta de a citi 12 ore pe zi

Nota redactiei: Mai nou acesti asa zisi duhovnici care se comporta ca niste mici papi refuza sa primeasca la spovedanie crestini inselati si indraciti. Oare la ce sfinti au gasit o asemenea invatatura? Oare daca unul din acesti crestini insista la duhovnici sa fie spovedit, iar acestia refuza , iar crestinul moare, din mainile cui i se va cere sufletul? Ce fel de credinta marturisesc acestia?

Cititi va rog si:

https://invataturilesfintilorparinti.wordpress.com/2018/04/29/argumente-din-invataturile-gresite-ale-pr-iustin/

https://invataturilesfintilorparinti.wordpress.com/2018/06/17/inselari-dracesti-putem-fi-siguri-ca-unii-parinti-slaviti-de-oameni-sunt-vazatori-cu-duhul-mirenii-si-chiar-monahii-lipsiti-de-dreapta-socoteala-duhovniceasca-sunt-aproape-totdeaun/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Clericalismul și gherontolatria, aceste două surori care merg mînă în mînă

 1. Sandu de la sculărie zice:

  Ooops!

  Niciun comentariu?

  V-ați blocat?

  V-ați băgat pe sub plăpumi de teama pseudoduhovnicilor?

  Cum a îndrăznit un mirean neteolog să alcătuiască o asemenea revoltă?!

  SĂ STĂM BINE! SĂ STĂM “DREPȚI!”

  Nu fraților.

  “Să stăm bine. Să stăm drept.”

  Nu drepți, ca la armată.

  Diavolul vrea să stăm ca la armată.

  Să nu îi dăm satisfacție.

  Apreciază

 2. Sa spunem adevarul zice:

  In primul rand este vorba de gheronDolatrie intrucat vine de la cuvantul gheronda si nu „gheronta”.
  Apoi un articol cu frizerolatria nu aveti? Sau unul cu manelistii ortodoxiei? Precum fostii securisti actioneaza la fel si fostii redactori de radio au reminiscente… Clovni care se intituleaza ortodocsi… Sorine frate vezi ca au inghetat cartofii…

  Apreciază

  • Sandu de la Scularie zice:

   Sorin, tocmai ti-a raspuns Dragos.

   Apreciază

   • Sandu de la Sculărie zice:

    Sorin, dacă vrei sa ai o discuție cu Dragoș pe marginea cartofilor înghețați (o ironie de prost gust la adresa ta/ am întâlnit in viață ironii frumoase dacă poate exista asa ceva) sa imi spui. Îți dau numărul lui.

    Apreciază

   • Sandu de la Sculărie zice:

    Sorin, vezi ca individul este deranjat rău de tot la mansardă.

    El este păzitorul pseudoduhovnicilor înșelați și înșelători despre care se face vorbire in articolul publicat mai sus.

    Asta in condițiile in care cel puțin unul dintre aceștia și-a dat arama pe față chiar in relația cu Dragoș. Cel care istorisește această pățanie este chiar Dragoș.

    Or, asta e schizofrenie curată să continue să apere sutane și bărbi fără conținut care l-au dezamăgit.

    După cum vezi, Dragoș nu a luat la disecat idee cu idee din articol.

    Măcar să ne folosim și noi cititorii de la o analiza profundă făcută de el.

    Unde se bat două gândiri tre să iasă ceva folositor.

    El și-a exorcizat niște obsesii personale, alergii cu urticarie la frizeri.

    Cine știe la ce frizer l-or fi dus părinții in copilărie.

    După părerea lui Dragoș, cine nu are statura intelectualo-duhovnicească a lui Teodor Zisis trebuie sa stea la coteț cu botul pe labe.

    Și să învețe cum se propovăduiește erezia.

    De la “nume mari”.

    Sorry.
    Eu zic pas.

    Apreciază

   • Sandu de la Sculărie zice:

    PS.

    Dragoș!

    Ești crăcănat și ai nasul borcănat!

    Apreciază

 3. Sandu de la Sculărie zice:

  P.S.

  Dragoș!
  Ești crăcănat și ai nasul borcănat!

  Apreciază

 4. Anonim zice:

  Ortodoxia de azi nu a deviat de nicăieri,oamenii nu și cunosc credință ortodoxă.Ortodoxia de 2000de ani e neschimbată, oamenii nu o înțeleg…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s