Hotărârile Sinaxei de la Mestecăniș și unele precizări

În data de 18 august 2018, în cadrul unei sinaxe clerico-monahale, de la Mestecăniș (județul Suceava), ne-am întrunit să dezbatem și să soluționăm câteva probleme apărute în interiorul comunității noastre, a celor care s-au îngrădit de erezia ecumenistă și de hotărârile eretice ale Sinodului din Creta.

În continuare prezentăm două aspecte clarificate în cadrul acestei sinaxe, acestea fiind în legătură cu unele din sinaxele precedente:

 1. Afirrmația greșită din cadrul punctului 10 al rezoluției Sinaxei de la Botoșani (iunie 2017) unde scrie că: „suntem în comuniune cu Bisericile Locale și cu episcopii care resping public ecumenismul și adunarea din Creta, cu preoții și credincioșii acestora…” o respingem conform conștiinței ortodoxe și în locul ei mărturisim că suntem în comuniune doar cu ortodocșii care s-au îngrădit prin cuvânt și faptă de erezia ecumenismului, conform Sfintelor Canoane și învățăturilor Sfinților Părinți. Facem acest lucru pentru că nicio Biserică Ortodoxă Locală nu s-a îngrădit de hotărârile eretice ale Sinodului din Creta, iar noi nu putem să fim în comuniune cu cei care au luat acele hotărâri și cu cei care sunt în comuniune euharistică cu aceia. Prin îngrădirea de erezie înțelegem întreruperea comuniunii bisericești cu organizatorii, semnatarii și susținătorii adunării din Creta și cu cei care se află în comuniune cu aceștia.
 2. De asemenea, adăugăm la Mărturisirea de Credință a Sinaxei de la Roman (ianuarie 2018) faptul că, copiii nu sunt răspunzători pentru comuniunea cu erezia până la împlinirea vârstei înțelegerii. A se vedea Canonul 18 al Sfântului Timotei al Alexandriei.

Vă facem cunoscut faptul că, la momentul desfășurării sinaxei, toți preoții, monahii și monahiile, care au participat la această sinaxă, au aprobat cele hotărâte mai sus. Nu au existat abțineri sau împotriviri față de cele hotărâte.

Subsemnații, Ieromonah Tihon Bivoleanu, Ieromonah Xenofont Horga și Monah Anania Burlui, în calitate de participanți la dezbateri, mărturisim public că susținem cu fermitate aceste hotărâri ale Sinaxei de la Mestecăniș din 18 august.

De asemenea, în ceea ce privește afirmația ambiguă de la punctul 10 al rezoluției de la Botoșani, anume că: nu avem intenția „de a intra sub ascultarea altor episcopi decât cei ai locului”, noi, subsemnații, ținem să precizăm că: nu vom intra sub ascultarea niciunui episcop (nici membru al BOR, nici din alte Biserici Ortodoxe Locale) dacă intrând sub ascultarea respectivului episcop ar însemna să încălcăm în vreun fel Sfintele Canoane și învățăturile Sfinților Părinți, care sunt clare în privința condițiilor în care trebuie făcută ascultarea de episcop.

Despre copii mai precizăm că: părinții copiilor, nașii acestora și preoții ce i-au botezat, sunt responsabili pentru înscrierea pruncilor pe calea comuniunii cu erezia copiii neavând posibilitatea de a discerne până la o anumită vârstă, conform Canonului 18 al Sfântului Timotei al Alexandriei. Însă, la vârsta înțelegerii, vor decide de bunăvoie dacă vor rămâne sau nu în erezie.

Îndemnăm pe toată lumea la responsabilitate și atragem atenția că nu există altă soluție pentru a rămâne ortodocși, decât îngrădirea de erezie prin întreruperea oricărei comuniuni bisericești cu cei care o acceptă.

 

Au luat inițiativa consemnării,

 

Ieromonah Tihon Bivoleanu

Ieromonah Xenofont Horga

Monah Anania Burlui

 

alături de … (numele celorlalți participanți la sinaxă care urmează să confirme cele de mai sus)

 

Acest articol a fost publicat în Ecumenism, Evenimente cotidiene importante. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Hotărârile Sinaxei de la Mestecăniș și unele precizări

 1. Nota redacției:

  Motto: „Atunci i-au spus:
  – Aşadar, tu singur te vei mântui şi toţi ceilalţi vor pieri?
  Iar el le-a zis:
  – Cei trei tineri, care nu s-au închinat idolului la care s-au închinat toţi oamenii, n-au osândit pe nimeni (Dn III, 18), fiindcă nu se uitau la cele ale altora, ci cum să nu cadă ei înşişi din adevărata cinstire a lui Dumnezeu. Tot aşa şi Daniel, aruncat în groapa cu lei (Dn VI, 16), n-a osândit pe nimeni din cei care nu se rugau lui Dumnezeu potrivit decretului lui Darius, ci s-a uitat la el însuşi şi cele ale lui preferând mai degrabă să moară decât să supere pe Dumnezeu şi să fie biciuit de conştiinţa proprie pentru călcarea legilor firii. Să nu-mi dea Dumnezeu nici mie să osândesc pe cineva sau să spun că numai eu mă voi mântui! Prefer însă mai degrabă să mor, decât să am conştiinţa tulburată că am alunecat în vreun fel oarecare în ce priveşte credinţa. (Mai bine martiriul decât erezia, mai bine moartea în singurătate, dar în adevăr şi ortodoxie, decât viaţa în pseudo-comuniunea heterodoxiei, fie ea şi „ecumenică“)+

  Din ACTELE PROCESULUI ȘI INTEROGATORIILOR SFÂNTULUI MAXIM MĂRTURISITORUL ȘI A UCENICILOR LUI

  La cele consemnate de către Părinții care au semnat mai sus, redacția afirmă că singurul caz pentru care Dumnezeu nu judecă păcatele este lipsa discernământului, iar în cazul persoanelor adulte care au discernământ, necunoașterea dogmelor și a problemelor bisericești de maximă importanță reprezintă ignoranță și nepăsare.

  Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Nu exisă situație ca un om de altă religie sau eretic, să rămână în înșelare, atunci când este bun și iubitor de oameni. Întotdeauna Dumnezeu îl va conduce la Biserica Sa. Dacă se întâmplă însă să rămână în înșelarea sa, atunci cu siguranță există o altă patimă pe care o are, cum ar fi slava-deșartă, nepăsarea sau lenea sufletească, lipsa de grijă față de propria mântuire. Dumnezeu îi atrage la Sine pe cei ce se găsesc în înșelare, atunci când au viața curată.”

  Așteptăm cu nerăbdare ca și ceilalți Părinți care sunt de acord cu cele stabilite la Sinaxa de la Mestecăniș să se alăture celor mărturisite și să urmeze exemplul Părinților de mai sus, dând un comunicat public care să reflecte în totalitate ceea ce s-a stabilit de comun acord cu părinții implicați în elaborarea celor hotărâte la sinaxă, chiar dacă nu va fi preluat ad literam de mai sus, deoarece această consemnare a Părinților ce s-au semnat aici, este propriul lor process verbal asupra celor discutate și consemnate în scris la sinaxă, Sfințiile Lor dorind să răspundă solicitării credincioșilor, socotind că este vital și esențial să facă cunoscute pliromei probleme bisericești de mare importanță, pentru a nu se repeta ceea ce s-a întâmplat la Sinaxa de la Beiuș, când pliroma a fost ignorată total, iar cele discutate și consemnate acolo nu au mai ajuns publice, poporul suferind foarte mult din cauza acestei organizări defectuase și din cauza unor factori din culise, care între timp au deschis drumul către calea dezbinării, a compromisului cu erezia și a facultativului.

  Atragem atenția că trebuie să luăm aminte că oricine poate să greșească, oricine poate fi supus în orice moment greșelii, chiar și în cadrul sinaxelor de până acum, nimeni nu este infailibil, important însă este să reparăm greșeala și să nu persistăm în ea.

  Pentru cei care iscodesc: întrebați-le pe marea majoritate a bătrânelelor cu credințele lor după ureche, numai ortodoxe nu, ce părere au de papa Francisc, de papistași, de musulmani, de căsătoriile mixte și de rugăciunile ecumeniste, ce părere au, chiar și despre musulmani și veți vedea cât de neortodoxe și înglodate în veacul apostaziei sunt, chiar dacă nu știu de Creta, dar ele spun cu o nonsalanta coplesitoare ca si papa e bun, ca si papistasii se mantuiesc, si musulmanii dupa constiinta lor, aceste batranele pe care multi le cred nevinovate, fiind intr-o ignoranta crasa si hulind in continuu invataturile de credinta ortodoxe, bineînțeles, integrate si ele (sărmane suflete) in intreg peisajul apostaziei, la care trebuie să fim foarte vigilenți, luptând cu armele pe care ni le dă Capul Bisericii, Hristos, pentru a nu cădea în înșelare și rătăcire.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Fara părere de sine zice:

  Bravo lor ca au vrut sa ne arate ce sa discutat,nu cum fac unii care se cred doar ei teologi sau lideri fără de greseală.
  Acesti parinti au venit cu temele făcute.

  Apreciază

 3. mircea zice:

  MARE ESTE DUMNEZEU !!!!!!

  Nu am cuvinte ca sa multumesc lui Dumnezeu pentru acesti parinti care sunt hotarat cu Hristos !!!
  Sa ne traiti intru multi ani si sa va calauzeasca Duhul Sfant si de acum inainte, dragi parinti !!!
  Sa va dea Dumnezeu Raiul !

  Apreciază

 4. mircea zice:

  Eu cred ca suntem in comuniune de credinta in ADEVAR, cu episcopul Artemie al sarbilor si cu toti credinciosii clerici, monahi si monahii, si mirenii care urmeaza pe acesta. Am aflat ca duhovnicul vladicai Artemie a fost Sfantul Iustin Popovici. Am gasit una din parohiile infiintate de parintele episcop Artemie, credinciosii acestei parohii stiu ce se intampla in Biserica, dansii s-au rupt de bisericile sarbesti in care preotii pomenesc pe eretici !!! Ma bucur din toata inima si multumesc Bunului Dumnezeu ca am gasit aceasta parohie cu oameni si cu preot tari in credinta, nefatarnici, nesovaielnici, hotarati cu Hristos ADEVARUL si Fiu al Dumnezeului Celui Viu !

  Apreciază

 5. Eu nu cred ca parintele Antim si ucenicii lui ieromonahi imbratisaza in totalitate credinta ortodoxa. Ei inca sunt sub influenta lui Mihai Chirila.

  Apreciază

  • Parintele Antim nu este rau intentionat, nu l-a mai primit pe Chirila la spovedanie. Despre episcopul Artemie are o parere buna, si s-a sfatuit si cu Gheron Hariton din Kareya. Nu ar trebui sa se lase influentat de multimea ucenicilor, unii foarte slab catehizati, care au luat-o fie spre ecumenisti, fie spre gruparea lui Chirila. Lupta cu erezia inseamna in primul rand Cruce. Nimeni nu trebuie sa se increada in fortele proprii, caci se poate lasa biruit, trebuie mai multa sfatuire cu parintii care au mai multa experienta teologica si cel mai important: mult studiu temeinic din Sfintii Parinti, incepand cu catehismul de baza, Pidalion. Cine are smerita cugetare si se lasa calauzit de scrierile autentice ale Sfintilor Parinti, nu se va rataci.

   Apreciază

   • Parintii aghioriti sunt foarte bine pregatiti. Ar trebui sa facem ascultare de ei.

    Apreciază

   • Atât timp cât vor face ascultare de Sintii Părinți, vom face, însă în primul rând va trebui să ascultăm de Hristos și de Sfinți:

    „În vremurile din urmă răul și erezia vor stăpâni atât de mult, încât credincioșii nu vor mai găsi ierarh, preot, păstor, care să-i ferească de înșelări și să-i conducă pe calea mântuirii. În acel moment credincioșii nu vor putea accepta îndrumări sigure de la oameni, însă îndrumătorul lor va fi scrierile Sfinților Părinți. În această perioadă fiecare credincios va fi responsabil de tot poporul Bisericii. Fraților, este timpul să ne asumăm cu toții responsabilitatea înaintea lui Dumnezeu și a istoriei. Nu o luați pe drumuri alunecoase și alte înșelări de la episcopii și preoții voștri. Nu vă faceți că nu vedeți, sunteți responsabili.” – Sfântul Ioan Maximovici

    Min 2:54:20

    Apreciază

   • Alina zice:

    De ce părintele Antim nu declară public că părtășia la erezie a lui Silviu Chirilă este erezie.Doar atunci se va cunoaște pozitia lui publică

    Apreciază

   • Ar trebui că toți Părinții să facă publică poziția lor și să vorbească clar la predici. Îi așteptăm să o facă și ar trebui să aibă mare grijă la capcanele subtile pe care le întind adepții „părtășie la erezie”.

    Apreciat de 1 persoană

 6. Sufletel zice:

  Dumnezeu mi-a daruit un preot duhovnic care s-a rugat pentru cea mai draga persoana din familia mea ajunsa la spital. Ea s-a insanatosit rapid. Ulterior l-am clevetit pe preot si m-am certat cu el, am vrut sa-i fac rau. Iar el cu dragoste se roaga sa revin la el pentru binele meu.

  Apreciază

 7. Mircea Suta zice:

  Dragii mei,

  Sunt vadit vremurile de pe urma ! Nu putem avea incredere deplina in absolut niciun pamantean, decat numai si nnumai in Bunul Dumnezeu cu Maicuta Sa Preabuna si Preasfanta Fecioara Maria si-n Sfintii lui Dumnezeu !!!!!!!!!
  Cu totala incredere in Dragostea si Intelepciunea lui Dumnezeu, daca ne lepadam de voia noastra pentru a urma sincer pe Domnul Iisus Hristos, atunci El ne va calauzi pe Calea Vietii ! Avem Mila pentru toti cei cazuti in inselare, avem Dragoste sincera pentru toate sufletele, avem prin Mila lui Dumnezeu ravna pentru ADEVAR, fiind constienti ca ADEVARUL este Domnul Iisus Hristos, Fiul Dumnezeului Celui Viu !!!!!!!! Dumnezeu nu lasa sa cada sufletele care se leapada de sine pentru a-L urma pe El !!!!!!

  Se da o lupta crunta, pentru fiecare suflet ! Dumnezeu iubeste fiecare suflet si toate sufletele !

  Nu va ingrijorati, nu va pierdeti nedejdea in Dumnezeu ! Trairea credintei celei drepte, credinta Ortodoxa, in Adevar, este Calea !

  BUNUL DUMNEZEU SA MANTUIASCA TOATE SUFLETELE !!!!!!

  Mircea

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s