Dacă lipsește Dreapta Credință, discuțiile despre virtuți și patimi sunt zadarnice

Accesând link-ul de mai jos veți găsi un extras din Limonariu despre cât de vătămătoare este părtășia cu ereticii. PS Longhin și IPS Serafim de Pireu se împărtășesc cu ereticii ecumeniști. Socotiți și dumneavoastră în ce situație vor fi dacă îi va apuca sfârșitul așa.

https://romanortodox.info/chiar-de-am-savarsi-toate-virtutile-tot-in-iad-ajungem-daca-nu-tinem-dreapta-credinta/

Dar pe cei care vin la slujbele lor atunci când acesti ierarhi pomenesc ecumeniști sau slujesc cu ecumeniști?!

Celor care se împărtășesc impreună cu eretici nu le va fi bine la Judecată. Astfel, ceea ce fac adepții părtășiei la erezie este construit pe un fundament greșit. Atâta timp cât scuză comuniunea cu ecumeniștii la nesfârșit, construindu- și alibiuri „patristice” corecte politic, prin forme fără fond și venin șerpesc, degeaba vorbesc despre vameși și farisei, degeaba judecă patimi și virtuți.

Nimeni nu ar trebui să se uite în gura lor atâta timp cât scuză comuniunea cu ereticii. E ca și cum ne-ar interesa ce zic ecumeniștii sau papistașii.

În mediul online, adepții teoriei „părtășiei la erezie” se comportă de parcă singurele persoane care au dreptul la un cuvânt de spus, la respectarea demnității persoanei și a calității de păstor sau teolog cu un cuvânt public de transmis, ar fi doar Mihai Silviu Chirilă și părintele Ciprian Staicu (căruia i-au atribuit calitatea de „dușman de clasă”).

Oricine altcineva este disprețuit la maxim și tratat ca ultimul gunoi de aruncat la coș. Astfel, neoecumeniștii simplifică problema, și pot manipula mult mai ușor, deoarece au restricționat „câmpul de luptă”. Restul părinților, monahilor sau mirenilor care au un cuvânt important de spus, sunt considerați insignifianți, sunt tratați cu cel mai josnic dispreț, inclusiv athonții, inclusiv ieromonahi care au fost mult timp pe baricadele frontului anti-ecumenist și care luptă în continuare și acum, hăituiti de slugile ecumeniste și neoecumeniste.

Se pare că neoecumeniștii se folosesc de orice prilej pentru a isca scandal și în realitate nu au argumente să își susțină teoriile nocive și eronate. Nu au argumente împotriva Adevărului învederat, doar sofisme și răstălmăciri ale scrierilor patristice.

Contează în primul rând Dreapta Credință, altfel nici nu te poți socoti creștin. A fi creștin înseamnă a trăi și a muri pentru Hristos, pentru mărturisirea Adevărului neschimbat!

E irelevant in aceste conditii dacă cineva este mai pătimaș, mai impulsiv sau se exprimă într-un anumit fel. Aceste probleme se rezolvă în particular sau intre ucenic și duhovnic.

Trebuie să ne intereseze întâi cine urmează Adevărul, nu antipatiile și simpatiile, patimile și virtuțile fiecăruia.

Cine îngăduie erezia se leapădă de Adevăr și nu are niciun temei să dea lecții despre mândrie și smerenie…

Noi să urmăm Adevărului și Dumnezeu îi va vădi la timpul lor pe fiecare din cei care nu sunt sincer intenționați.

Să urmărim să fim cu Adevărul deci și să nu ne lăsăm în influentati de simpatii, antipatii sau alte simțământe omenești.

Recomandăm spre ascultare Conferința Părinților athoniti, Gheron Sava Lavriotul și Gheron Efrem Prodromitul, din data de 15 decembrie 2017, la București.

Câteva idei desprinse din această conferință:

-Pretinsa dragoste fără adevăr duce la ecumenism și erezie.

-Nu poți ajuta pe cineva să vină la Adevăr dacă nu ai dragoste; atitudinea fanatică nu îi ajută pe oameni să se îndrepte, ci trebuie să le explicăm tuturor ce trebuie făcut cu foarte multă răbdare. Dragostea și Adevărul sunt inseparabile.

-Trebuie să îi privim pe oamenii simpli aflați în comuniune cu erezia ca pe niște oameni bolnavi. Să nu căutăm să îi lovim din cauză că sunt bolnavi, ci să ne fie milă de ei, și cu răbdare să le explicăm situația Bisericii și treptat, să îi responsabilizăm să se îngrădească de erezie.

-Daca vedem că cineva nu înțelege, să nu începem să ne enervăm, ci să ne oprim. Nu trebuie sa il lămurim neapărat noi. Putem să ii sugeram sa stea de vorbă cu un frate care procedează cu mai mult tact. La fel cum un copil poate de exemplu, să primească mai ușor un cuvânt de la mama decât de la tata. Dumnezeu are un ajutor potrivit pentru fiecare, dacă cel aflat în rătăcire dorește să asculte și să înceapă a se îndrepta.

-Sa nu urmărim să osândim și să certăm pe cineva care încă este la început și nu a înțeles, ci să avem o inimă de părinte sau de profesor care are răbdare să îi explice celui neștiutor cu ce a greșit și cum trebuie să își îndrepte greselile.

Vedeți ce atitudine ehilibrata trebuie să aibă un ortodox?!

Nu face nicio abatere de la Adevăr, nu scuză greșeala și erezia, ci face roade de îndelungă răbdare, dorind ca toți să vină la cunoștința deplină a Adevărului.

Să nu uităm că Sfântul Maxim Mărturisitorul se osândea pe sine deoarece cunoștea Adevărul, dar considera că din pricina patimilor sale oamenii se pierdeau și nu puteau înțelege. Cutremurătoare pildă despre inima înfrântă și smerită! Trebuie cu toții să ne străduim să avem smerită cugetare pentru a putea mărturisi.

Să nu uităm nici că Sfântul Maxim Mărturisitorul nu a făcut niciun compromis cu „părtășia la erezie’, nefiind în comuniune cu nicio Biserică Locală ce accepta monotelismul, comuniunea cu monoteliții! Sfinții ne învață să iubim Adevărul mai presus de orice și să ne jertfim pentru ca și alții să Îl cunoască!

Nu cu toți trebuie însă să vorbim blând. Cei ce cu bună știință și cu viclenie susțin idei eretice, trăgând și pe alții în prăpastie, trebuie mustrați cu cuvinte aspre, după cum a făcut Mântuitorul cu fariseii care nu credeau în El și Îl prigoneau. Tot astfel ne arată că trebuie să vorbim cu cei ce au cugete eretice, și Sfântul Teofan Zăvorâtul in cartea „Despre felurite probleme de credință și viață” (Evanghelismos, 2012).

 

Acest articol a fost publicat în Ecumenism. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Dacă lipsește Dreapta Credință, discuțiile despre virtuți și patimi sunt zadarnice

 1. prciprian zice:

  Atât cât mi-a stat în putință am ajutat pe toți părinții și mirenii care au avut ceva de spus să își găsească un loc în paginile virtuale ale site-ului prieteniisfantuluiefrem.ro
  Specific aceasta pentru a nu se înțelege greșit că aș crea vreun câmp de luptă. Nici pe de parte, ci toți cei care vor să mărturisească adevărul au un prieten în noi. Iar toți cei care mint și manipulează ne vor avea ca zid în fața lor, cât ne va ajuta Dumnezeu.

  Apreciază

  • Neoecumeniștii mereu au avut atitudinea asta, de a-i face pe toti o apă și un pământ. S-au comportat execrabil cu părinții athonți după ce anul trecut nu stiau cum sa se folosească mai bine de ei pentru ca Mihai Chirila să își sporească audienta, iar acum îl tratează pe parintele Sava cu un dispreț și o aroganță incredibile, deși la Sinaxa de la Botoșani îl prezenta in mod fatarnic drept un prieten bun. Părintele Sava l-a invitat cu drag la discuții dar Mihai Chirila a ripostat cu găselnițe politic corecte de o dictatură incredibilă, considerând că Gheron Sava și athonții nu mai au de acum voie să discute frățește cu părinții ce mărturisesc ortodox aici în România și pretutindeni. Are o atitudine inchizitorială, de jurist, o atitudine formalistă și fariseica, găsind pentru orice o încadrare „legală”. Conform inspectorului șef Mihai Chirilă îi este interzis părintelui Sava să mai vină în România.

   Toate aluziile sunt pentru neoecumeniști ca să mai ia o pauză, că prea își bat joc de părinții athoniti și români, neștiind cum să mai simplifice și să prezinte cât mai tendențios și „cu efect” situația, pentru a nu își pierde cumva din adepții naivi, picați in plasa sa datorită pledoariilor sale in consistorii, din care și-a făcut o carieră efemeră.

   Apreciat de 1 persoană

   • anador zice:

    Domnul va scoate la iveala toata urzeala gruparii MSC! De acum incolo cel mai bine ar fi sa ii ignoram. Avem multe de facut si nu merita sa pierdem vremea cu ei. Ei au alt drum.
    Hristos s-a inaltat!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s