In atentia tuturor crestinilor aflati in indoiala: este crestineste a ameninta pe cineva, a denigra sau a pune identitatea cuiva public fara acceptul acelui om?

Domnilor Mihai Chirila, Gabriel Gioacas, Vasile Vieru, in ultimele zile dati dovada de lipsa totala de respect fata de frati de-ai nostri. Oare Sf Grigore Teologul sau Sf Ioan Gura de Aur s-ar fi comportat la fel ca dvs in situatii similare: i-ar fi amenintat, santajat, calomniat, le-ar fi afisat identitatea si adresa celui acuzat de ratacire, in mod public? Puneti si poze, nr de telefon, eventual inregistrari telefonice daca le aveti. Nu va ganditi deloc la consecintele juridice? Daca acea persoana pe care o vedeti ratacita, la un moment dat pateste ceva datorita faptului ca indemnati la ura si la violenta? Ce urmariti de fapt prin asta?

Unde este dragostea despre care vorbiti des pe la predici?

Sf Ioan Gura de Aur dezaproba acest tip de comportament la adresa oricarui frate, chiar si ratacit fiind. Noi trebuie sa combatem ratacirea unei persoane si nu sa il denigram personal, sau sa ii facem publice anumite pacate personale.

Dar de aici se vede ca ei nu mai au argumente scripturistice si recurg la atacuri personale.

Deja toti suntem obisnuiti cu atitudinea vicleana si minciunile care le propagati in spatiul public la adresa noastra, la adresa monahului Sava etc…

In privinta sfinteniei unui duhovnic sustinem mai departe ca, noi nu suntem obligati sa facem sfinti pe nimeni inainte de vreme deoarece nu exista nici un semn sigur de la Dumnezeu pentru asa ceva si nu vrem sa ne punem noi in locul lui Dumnezeu. Daca Dumnezeu ne va arata ca Pr Iustin Parvu este Sfant, sau alt duhovnic, atunci il vom cinsti ca pe un Sfant. Daca totusi acest parinte este sfant si noi nu recunoastem in acest moment fiindca este dreptul nostru de a alege, de ce va porniti cu atata ura asupra noastra? Sa intelegem ca Dumnezeu va pune sa fiti asa? Chiar nu va puneti nici un semn de intrebare ce duh va poarta?

Fratilor, acest om, la predica de Duminica, a sustinut ca episcopul Artemie a hirotonit episcopi. O MINCIUNA. 

Va intreb pe voi care ati auzit de acest episcop si care stiti ce s-a intamplat recent in Serbia: Ati auzit voi ca Mitropolitul Artemie a hirotonit alti episcopi?

Acest Chirila, se joaca cu cuvintele chiar de la inceputul luptei antiecumeniste. Mitropolitul Artemie a hirotonit HOREPISCOPI, ceea ce este total diferit. Un EPISCOP trebuie hirotonit de minim alti 3 episcopi (daca Mitropolitul Artemie facea acest lucru cadea in schisma), iar un HOREPISCOP se hirotoneste de catre un singur episcop.

Acest lucru il evidentiem prin doua canoane:

CANONUL 10 Antiohia

„Prezbiterii cei ce sunt în sate ori în politii, sau cei ce se numesc horepiscopi, de ar fi şi luat hirotesie de episcopi, au socotit sfântul sinod ca să-şi cunoască măsurile lor, şi a ocârmui Bisericile cele supuse lor, şi cu grija acestora a se îndestula, şi cu purtarea de grijă, şi a aşeza anagnoşti şi ipodiaconi, şi catehisitori, şi cu înaintarea acestora să se îndestuleze, dar nici prezbiter, nici diacon să îndrăznească a hirotonisi, fără de episcopul cel ce este în cetatea, căreia se supune şi el, şi satul. Iar de ar îndrăzni cineva să calce aceste hotărâte, să se caterisească, şi de cinstea de care se împărtăşeşte. Iar horepiscopul să se facă de episcopul cetăţii, căreia acela se supune.”

TÂLCUIRE

Porunceşte canonul acesta, că horepiscopii cei aflători prin sate, şi prin mici cetăţi, de au şi hirotesie de episcop, însă trebuie să-şi păzească hotarele lor, şi să ocârmuiască numai pe Bisericile cele supuse lor, şi să hirotonisească numai anagnoşti, ipodiaconi, şi eforchistişi, adică catehisitori, dar nu şi preoţi, sau diaconi, fără de voia episcopului cetăţii aceleia, sub care sunt supuşi, şi ei şi satele lor. Iar de vor călca aceasta să se caterisească. Vezi şi subînsemnarea canonului al 8-lea al sinodului 1.

CANONUL 13 Ancira

Horepiscopilor să nu le fie iertat, a hirotonisi prezbiteri sau diaconi. Dar încă nici prezbiteri ai cetăţii, fără a li se da voie de către episcopul cu scrisori întru altă parohie.

TÂLCUIRE

Nu este slobod horepiscopilor fără de înscris slobozenie de la episcopii locului a face  hirotonii, nu numai întru alt loc, ci nici în locul lor, fără slobozenia arhiereului locului. Afară numai ipodiaconi, anagnoşti şi catehisitori, după canonul al 10-lea al
sinodului din Antiohia.

 

O alta minciuna scornita de Mihai Chirila este faptul ca noi negam harul si ca suntem aliati cu stilistii sau cu diferite formatiuni de acest gen. NOI NU NEGAM HARUL DIN BISERICA SI NU RECUNOASTEM NICI PE STILISTI SI NICI O FORMATIUNE DE-A LOR CA APARTINAND BISERICII.

Noi refuzam sa avem comuniune cu orice episcop, preot care are gandire eretica si o propovaduieste public, chiar daca harul la ei lucreaza pana la intrunirea unui sinod.

Nici un canon nu ne invata ca trebuie sa intrerupem comuniunea cu un preot eretic cand dispare harul, ci, canonul 15 I-II Constantinopol ne indeamna sa intrerupem comuniunea cu un episcop sau preot eretic pana la o cercetare sinodala.

Au trecut 4 luni de la Observatiile critice facute de Pr Spiridon la adresa studiului lui Mihai Chirila cu privire la „partasia la erezie”. Domnule Chirila, ati promis ca o sa aduceti dovezi ca observatiile respective sunt gresite. Nu ati adus nimic.

Domnule Chirila, noi poate nu avem cunostinte teologice, dupa cum afirmati public, va rugam sa ne explicati ce inseamna partasia la erezie. Nu am inteles exact. Pana si PS Longhin, recent, intr-o discutie cu dansul, ne-a transmis ca exista doar eretic si ortodox si nimic altceva. De unde stiti dvs cat de ortodox sau eretic este cineva ca sa il faceti semieretic? Aveti vreun aparat de masurat? Ce criterii sunt de a va da seama ca cineva este 100 % eretic sau 60% eretic ca sa il incadrati pe acesta la partas la erezie?

 

Acest articol a fost publicat în Evenimente cotidiene importante. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la In atentia tuturor crestinilor aflati in indoiala: este crestineste a ameninta pe cineva, a denigra sau a pune identitatea cuiva public fara acceptul acelui om?

 1. Coprie zice:

  Miahi Chirila nu va raspunde intrucat nici el nu a inteles acest concept de partasie la erezie. Scopul lui este doar sa controleze pe cei care s-ai opus ecumenistilor.

  Apreciază

 2. bogdana zice:

  Iertare, Dumnezeu da dar nu pune si in traista! Daca ne binecuvanteaza cu un sfant, sufletul nostru e cel care il recunoaste- sufletul nostru indumnezeit prin botez! Cata nevoie au sufletele noastre de Parintele Iustin! Dumneavoastra poate aveti dreptate in tot ce scrieti, mai putin teoria asta cu Parintele! Incercati sa scrieti pentru sufletele noastre si nu pentru mintea noastra! Daca Parintele mi-ar fi tinut teorii despre Sfintii Parinti acum 35 de ani, cand l-am cunoscut, as fi dat bir cu fugitii! Parintele s-a adresat sufletului nostru iar sufletele noastre simt si stiu ceea ce Dumneavoastra nu recunoasteti!
  Pentru a convinge crestinii de adevarurile pe care le scrieti, incercati sa va adresati sufletului lor si nu mintii!
  Pe ucenicii Parintelui doar asa ii veti atrage. Asa, ce sa inteleaga bietul crestin: ca Maria caralia il ucide pe Parinte pe cand Silviu Chirila uite ce evlavie are la Parinte! Problema este ca nu e nevoie sa dezbine ecumenistii ceea ce faceti pentru ca va dinamitati singuri!
  Incercati sa-l aduceti inapoi pe Parintele Spiridon!!! 1000 de articole, 1 000 000 de articole nu fac atata bine cat reintoarcerea parintelui Spiridon. Parintele slujeste ca pe vremea Parintelui la Petru Voda, stie toate randuielile. Este riguros, bland, bun… Toti parintii antiecumenisti sunt foarte importanti!!! Toti sunt iubiti de crestini!!!
  Hristos a inviat!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s