Gheron Sava Lavriotul – Conferința de la Arad – decembrie 2017: „Dacă Sfinții Părinți au hirotonit în afara eparhiei lor în timp de erezie, vorbim despre preoți, nu despre arhierei – atunci am putea și noi”

Întrebare adresată pr Sava
5:08 Preasfințitul Artemie din Serbia intenționează să hirotonească preoți pe teritoriul Patriarhiei Române. A făcut deja 2 asemenea oferte. Sunt martorul unei asemenea oferte. Este canonic acest demers? Și cum îl preîntîmpinăm?
Răspunde pr Sava 
Va trebui să nu ne grăbim, să vedem cum vor continua lucrurile și tot ceea ce facem să facem de acord cu Sfinții Părinții. Dacă Sfinții Părinți au făcut acest lucru: adică au hirotonit în afara eparhiei lor în timp de erezie, deci vorbim despre preoți, nu despre arhierei, atunci am putea și noi face.

Întrebare adresată pr Sava
13:36 Ce trebuie să facem pentru a dobîndi înțelepciunea de a discerne între cei ce se pretind așa-ziși ortodocși patriarhi sau episcopi și adevărați ortodocși călugări preoți nepomenitori?
Răspunde pr Sava 
Va trebui să citim pe Sfinții Părinți și Canonele care sunt făcute tot de Sfinții Părinți. Dacă știm acestea vom putea distinge corect.

Întrebare adresată pr Sava
Episcopii de la noi din țară care au participat la acest sinod au știut dinainte ce au să semneze acolo sau pur și simplu s-au trezit acolo cu actele în față și nici nu au știut ce se întîmplă?
Pr Efrem:
Nu părinte! Au fost semnate de întâi stătători cu 1 an înainte și exact în aceiași formă au foat combatute la sinaxa din Pireu în ianuari-februarie exact în forma în care au fost semnate. Deci se știa ce au semnat, au fost făcute cunoscute cu 1 an înainte toate.

Întrebare adresată pr Sava
Care este rînduiala statornicită de Sfinții Părinți pentru Împărtășirea credincioșilor în aceste vremuri ?
Răspunde pr Sava 
Am mai spus deja: vor merge să se împărtășească la preoți care nu pomenesc. Dacă nu sînt preoți, ne spunea Sf Atanasie cel Mare că:

„Dacă nu găsim preoți ar fi mai de dorit să rămânem la casele noastre și să ne facem rugăciunile, decît să mergem la aceia”.

Avem mulțime de exemple de modul cum s-au comportat Sfinții în astfel de timpuri. Un astfel de exemplu este Sf Grigorie Teologul care mergînd la Constantinopol înainte de sinodul 1 adică în anul 381 a găsit mulțime de lăcașuri care erau în mîna arienilor. Deci nici un lăcaș nu exista și cînd a întrebat-o pe nepoata sa:

„Unde vă duceți să vă îmbisericiți la care Biserică? La care lăcaș?”

  • atunci credincioșii au spus: „Nu ne ducem nicăieri că toate lăcașurile sunt ale arienilor”. Noi, slavă lui Dumnezeu că mai găsim preoți la care să ne putem îmbiserici la ei.

Patriarhul Constantinopolului Gherman al II-lea: (+1240):
„Pentru aceasta, va legiuiesc si voua, tuturor mirenilor care sunteti adevarati fii ai unicei Biserici Universale (Sobornicesti si Ortodoxe): sa fugiti alergand departe de preotii care s-au pus in slujba catolicilor. Si nici la adunarile Bisericii sa nu va strangeti impreuna cu ei, nici obisnuita binecuvantare sa nu o primiti din mainile lor. Este mai bine sa va rugati lui Dumnezeu singuri in casele voastre, decat sa participati la adunarile comune impreuna cu latino-cugetatorii.”

Întrebare adresată pr Sava
19:38 Întreruperea pomenirii episcopului care propovăduiește erezia doar la momentul Potirului comun va mai avea vreun rost? Sau va fi asemenea momentului cînd descoperi că ai cancer în metastază și nu mai poți face nimic.
Răspunde pr Sava 
Exact așa cum s-a spus aici așa se întîmplă. Canoanele Bisericii vorbesc întodeauna despre împreună rugăciune. Atunci cînd există împreună rugăciune cu ereticii, atunci întrerupem comuniunea. Nu este nici un canon care să vorbească de Potir comun.

Întrebare adresată pr Sava
21:11 De ce episcopii care au primit și au semnat hotărîrile sinodului din Creta sunt considerați ca fiind eretici?

Răspunde pr Sava 
Pentru că hotărîrile sunt eretice.

Întrebare adresată pr Sava
Sunt într-adevăr eretici și pînă la condamnarea lor de către un viitor sinod adevărat ortodox?
Răspunde pr Sava 
Sunt eretici datorită credinței lor eretice. S-ar putea că poate la vreun viitor sinod ortodox să se pocăiască și atunci să-i accepte Biserica înapoi dar în acest moment sunt eretici.

Întrebare adresată pr Sava
22:22 Un lucrător al ereziei ecumeniste, din ce moment devine el eretic? Conform cărei învățături?
Răspunde pr Sava 
Eretic devine în momentul cînd începe să învețe eretic. Episcopii au semnat documentele sinodului din Creta…toți episcopii. Nu doar o propovăduiesc, ci au și semnat-o.

Canonul 15 al Sinodului 1-2 Ecumenic ne spune că atunci cănd episcopul propovăduiește erezia în Biserică cu capul descoperit, ăsta este momentul în care cade în erezie. Cînd propovăduiește erezia în Biserică, la lume.

Întrebare adresată pr Sava
Dacă cineva a trecut pe stil vechi la Slătioara și se întoarce înapoi la Biserică trebuie neapărat remiruit? Chiar dacă s-a mărturisit la duhovnic?
Răspunde pr Sava 
Nu, nu trebuie …nu avem divergențe dogmatice între noi și cei de pe vechiul calendar. Este greșit ce fac vechi-calendariștii (stiliștii) că atunci cînd cei de pe calendarul nou vor să meargă la ei și pretind să-i mirungă sau să-i boteze. Asta este greșit.

Întrebare adresată pr Sava
Care este scopul principal al mișcării ecumeniste?
Răspunde pr Sava 
Scopul ecumenismului este de a se face o singură credință așa încît să se pregătească drumul către antihrist.

Întrebare adresată pr Sava
38:48 Cum se vatămă duhovnicește un credincios care deși se declară antiecumenist ortodox, deși cunoscînd și înțelegînd cum lucrează ecumenismul, continuă să se împărtășească cu ierarhi, preoți și credincioși adepți și lucrători ai ereziei ecumenismului?

Răspunde pr Sava 
Spune Mântuitorul Hristos; cel care știe și nu face va fi bătut mai mult și cel care nu știe și nu face va fi bătut mai puțin. Pe cel care știe ce-i ecumenismul și cu toate astea se duce și se întâlnește și are comuniune cu ei, Dumnezeu il va judeca ca și ecumenist, ca și eretic.

Întrebare adresată pr Sava
40:38 Care sunt cîteva dintre principalele fapte anti-ortodoxe eretice ale Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolulu care-l dovedesc a fi prieten al ereticilor și al păgînilor și necinstitor al Sfinților și al lui Dumnezeu Însuși?
Răspunde pr Sava 
Patriarhul Bartolomeu propovăduiește ideile ecumenismului antihristic și spune următoarele lucruri:
toate religiile sunt căi de mântuire. Adică nu ar fi trebuit se se coboare Mântuitorul Hristos pe pământ de vreme ce și hindușii se mântuiesc și mahomedanii se mântuiesc, toate credințele mântuiesc și sunt căi de mântuire. De ce să mai vină Mântuitorul și să ne arate calea spre mîntuire și de ce să pună „Eu sînt calea”? Este cea mai mare blasfemie pe care a putut-o spune vreodată omul. Anulează umanitatea Domnului nostru Iisus Hristos.
Crede și propovăduiește că Coranul este sfânt ca și Sf.Scriptura… că este identic cu Sf Scriptură.
– Crede și propovăduiește că multe dintre poruncile Domnului nostru Iisus Hristos sunt temporare.
Crede și propovăduiește că papistașii au biserică canonică cu Taine, cu preoție.

-Face rugăciuni împreună cu alți eretici protestanți care batjocoresc pe Maica Domnului și pe Sfinții Părinți.

Recunoaște și hirotoniile anglicanilor și ale tuturor celorlalți protestanți. La Întâlnirea de la Portualeve din 2006 a acceptat că nu există doar o biserică, adică într-Una Sobornicească Apostolicească Biserică, ci toți membrii consiliului mondial al bisericilor compus din 348 de membrei ai consiliului mondial, sunt adevărate biserici ale Mântuitorului Hristos. Una dintre cele 348 este și Ortodoxia.
Este socotit a fi luptător împotriva Sfinților pentru că sprijină ceea ce ei ne-au predat… schisma din 1054. Sfinții au fost victime ale diavolului și în acest moment au căzut din mâinile lui Dumnezeu. Adică Sfinții Părinți care au pronunțat ANATEMA împotriva latinilor… Bartolomeu se referă la Sfinții Părinți care au pronunțat anatemele împotriva latinilor, care au pus anatemele în 1054.

Numește sinagoga evreilor binecuvîntată spune că și aceștia se mîntuiesc și credem în același Dumnezeu ca și evreii… adică cei care L-au răstignit pe Mântuitorul Hristos – și încă pînă acum evreii îl consideră pe Mântuitorul înșelat.

Astea sînt puține din cele pe care le crede Bartolomeu.

Întrebare adresată pr Sava
47:04 Credincioșii ortodocși, preoți și mireni, care lucrează faptele ereziei ecumeniste din ce moment îi putem numi eretici și din ce moment oficial devin eretici? Dar cînd revin la Biserică vin prin Mirungere?
Răspunde pr Sava 
Din momentul în care acceptă sinodul din Creta au căzut în ecumenism, însă un sinod îi va caterisi sau afurisi în mod oficial. Dacă însă nu va fi acel sinod și vor muri acești oameni, Dumnezeu îi va judeca ca și eretici. 

Pr Efrem: Dar cînd revin la Biserică vin prin Mirungere?
Răspunde pr Sava 
Asta au hotărît-o Sfinții Părinți și au spus și ereziile din care îi putem primi numai prin Mirungere și care sunt ereziile pentru care trebuie să-i botezăm. Peste toate astea Sf. Nicodim, spune că pe eretici trebuie să-i botezăm canonic de la început cu toate pentru că ereticii nu au preoție, nu au Taine. Chiar dacă ar avea Botezul lor prin cele 3 afundări cel care o face nu este preot așa încît trebuie făcut din nou.
Cînd cineva cade într-o erezie sau face yoga sau se duce și se îmbisericește și se împărtășește cu papistașii, pe acesta cînd se întoarce înapoi la ortodoxie trebuie să-l primim prin Mirungere.

Acest articol a fost publicat în Ecumenism. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s