Ereticii il ”caterisesc” si il exclud din monahism pe parintele Elefterie Tarcuta

Consistoriul Eparhial Monahal al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăuluiîn conformitate cu prevederile Sfintelor Canoane ale Bisericii Ortodoxe, ale Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, ale Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române și ale Regulamentului pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor, precum și ale hotărârilor organismelor deliberative și executive centrale și eparhiale, i-a aplicat, la data de 13 februarie 2018, Protos. Elefterie (Jănică) Tărcuță, fost slujitor la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuvioasa Parascheva” din Roman, următoarele sancțiuni:

 • CATERISIREA (pierderea preoției pentru totdeauna și a posibilității ocupării unui post neclerical în activitățile bisericești) prevăzută de art. 5, par. (B), alin. (1), lit. e), din  Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române;
 • EXCLUDEREA DIN MONAHISM ȘI INTERDICȚIA DE A PURTA HAINA MONAHALĂ, prevăzută de art. 5, par. (A), alin. (2), lit. c), din  Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române,

Aceste sancțiuni au fost pronunțate de instanța de fond, menționată mai sus, în temeiul art. 11 alin. (1), art. 34 alin. (1) lit. b), art. 39 și art. 40 alin. (1) din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, art. 128 lit. b), lit c) și lit. g) din Regulamentul pentru organizarea vieţii monahale şi funcţionarea administrativă şi disciplinară a mănăstirilor, can. 11, can. 28 și can. 31 Ap., can. 13, can.14 și can.15 I-II, can. 6 II ec., can. 3 III ec. ; can. 18 IV ec ; can. 5 Antioh.; can. 10, can. 11și can. 62 Cartag.

Prezenta decizie a fost transmisă prin poștă, însă, dat fiind faptul că destinatarul nu a fost găsit la domiciliu, precizăm că dreptul de contestare a sentinței a fost stabilit în termen de 15 zile lucrătoare de la data publicării prezentei (12 martie 2018).

Sursa: epr.ro/comunicat-de-presa-al-consistoriului-monahal

Acest articol a fost publicat în Ecumenism, Evenimente cotidiene importante. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ereticii il ”caterisesc” si il exclud din monahism pe parintele Elefterie Tarcuta

 1. Adi zice:

  Blestematii de prin arhiepiscopii in loc sa lepede invataturile contrare sfintilor parinti ei ii stigmatizeaza pe adevaratii urmatori ai sfintilor parinti. Slava Domnului pentru toate si Hristos Dumnezeu sa il aiba pe Parintele Elefterie in paza si sa ne dea si noua Dumnezeu sa ne pastram curati in mijlocul acestei lumi decazute – sodoma contemporana în care toti s-au manjit de erezie de la vladică la opincă!

  Apreciază

 2. Eugen zice:

  Bai idiotilor! Pai asta a fost pe buna dreptate caterisit! Nenorocitu asta mi-a distrus familia si voi il ridicati in slavi??? Va spun eu cine este tampitu asta care se da mare marturisitor, este un bou plin de mandrie! Cand i-am cerut sa imi explice pe indelete canoanele care ii permit sa slujeasca in continuare dupa ce a fost caterisit a inceput sa se balbaie… Astia i-a bagat in cap sotiei mele tot felul de tampenii pana a lyat copii si a plecat, asta a despartit o familie.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s