RÂVNA CEA NESĂBUITĂ 

„Mirenii și mulți dintre monahi, în neștiința lor, laudă foarte mult această râvnă, fără a înțelege că izvoarele ei sunt părerea de sine și mândria. Ei preamăresc această râvnă, socotindu-o râvnă pentru credință, pentru viață cucernică, pentru Biserică, pentru Dumnezeu.” ~ sfântul Ignatie Briancianinov ~ Ofrandă monahilor contemporani   p 264.

Această râvnă nesăbuită, o vedem aproape ca o plagă la creștinii noștrii. Această râvnă stricată este de fapt, o consecință absolut firească la MULTA NEȘTIINȚĂ. Creștinii care au această râvnă, sunt de fapt un adânc de neștiință, și, ca și cum n-ar fi de ajuns, tot ei se mai pretind și „mari povățuitori!” Neștiința este pe de-a-ntregul mulțumită cu cât știe. Ea nu vrea să știe adevărul.

„Înfricoșătoare nenorocire este lipsa din om a adevăratei cunoașteri de Dumnezeu; ea primește lucrurile diavolului drept lucruri ale lui Dumnezeu.”
~ sf Ignatie B ~ Predici p 274. 

Cumplita trufie, care stă la temelia acestei râvne oarbe, îi face să creadă, că ei, luptă pentru adevăr, pentru biserică! O luptă dusă orbește, după părerea fiecăruia, neștiind ei că: 
„Dumnezeu nu este al neorânduielii, ci al păcii.” (1Cor,14,33). 

„Iar când se luptă cineva la jocuri, nu ia cununa daca nu s-a luptat după legile jocului.” (2Tim2,5). 
Ce vreau să spun? Viețuirea creștină are niște reguli bine definite după care se ghidează orice creștin. La fel și mărturisirea de credință se face după învățătura Sfintei Evanghelii, nu după cum crede fiecare.
„Dar toate să se facă cu cuviință și după rânduială.” (1Cor14,40). 

Asta înseamnă să ne cunoaștem credința, să știm, dintr-un studiu permanent, ce vrea Dumnezeu de la noi. Acuma, voi pune degetul pe rană, chiar dacă voi supăra pe foarte mulți. Mai bine să vă supărați voi decât Dumnezeu. Mulți dintre creștinii noștri „râvnitori”, sunt atâta de atașați de câte un bătrân povățuitor, încât, nu pot să accepte că acela ar putea greși cu ceva! Foarte dureros este că, atunci când li se aduc argumente clare cum că mulți dintre așa-zișii sfinți bătrâni ai acestui veac, au scăpări grave, ei nu pot accepta asta. Degeaba spune Evanghelia lui Hristos, degeaba spun Sfinții Părinți, că ei tot nu vor să creadă că acești așa ziși ”sfinți” și „văzători cu duhul” pot greși!

Ei bine, a spune că cineva e fără de greșeală, este împotriva învățăturii sfintei evanghelii. Apoi, nimeni nu este infailibil; și noi știm că aceasta este erezie. De unde dar atâta înverșunare în a apăra pe niște oameni supuși greșelii??? Știți că a sta împotriva adevărului invederat este cea mai cumplită îndrăcire? Mă tot întreb, de ce creștinii noștri „râvnitori” nu-i iau apărarea lui Hristos Dumnezeu cu atâta înverșunare, atunci când învățătura Lui este stâlcită și călcată în picioare, când poruncile evanghelice sunt ridiculizate? Adevărul este că, creștinii neștiutori se lasă călăuziți de sentimente! Le este drag la culme cutare bătrân și nu mai contează nimic, nici faptul că-i înșelat! E groaznic! Cel ce se lasă călăuzit de sentimente, de fapt leapădă evanghelia, leapădă pe Hristos. Miop să fii și tot se vede că aceștia nu pe Hristos îl urmează, nu, dovadă că nu ascultă de învățătura Sfinților Părinți atunci când li se arată clar că acești bătrâni așa-ziși „înțelepți și sfinți” sunt într-o cumplită înșelare. O caracteristică a Sfinților Părinți care iese puternic în evidență este faptul că ei sunt foarte categorici, am spune noi foarte duri. Ei nu fac negoț cu porunca lui Dumnezeu, cum facem noi. Un exemplu este faptul că arhiereii noștri L-au aruncat pe Hristos Dumnezeu în troaca ecumeniștilor, și marii noștri povățuitori nu îndrăznesc să le reproșeze ceva, ca să nu se pună rău cu ei! E groaznic! Cui urmează aceștia?
„Oare, nu pe cei ce Te urăsc pe Tine, Doamne, am urât, și asupra vrăjmașilor Tăi m-am mâhnit? 
  Cu ură desăvârșită i-am urât pe ei și mi s-au făcut dușmani.” (ps138,21-22).
Prima poruncă din decalog este:
1.  EU sunt Domnul Dumnezeul tău, să nu ai alți dumnezei afară de Mine. 
Ei bine, câți dintre noi ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni? E de-a dreptul înfricoșător să-i vezi pe unii din creștini gravitând în jurul unui „văzător cu duhul” și urmându-l orbește; în rest nu mai vrea să știe de nimic.

Avem proorocie de la sfântul Ioan Iacob Hozevitul cum că, creștinii de pe urmă se vor închina la idolul numit OM!

Cu adevărat închinare la idoli este această urmare orbească față de un om! Sărmanii creștini, în râvna lor nesăbuită, cred că luptă pentru adevăr pentru biserică, dar, în realitate EI LUPTĂ ÎMPOTRIVA LUI DUMNEZEU. 

Vedeți fraților ce face neștiința! Vedeți ce dezastru aduce neascultarea de Dumnezeu. Cum poți tu să pui un om mai presus de Hristos Dumnezeu care s-a răstignit pentru noi?!
„Nu din chipurile înțelepciunii se naște zelul în oameni, ci din bolile sufletului, care sunt ÎNGUSTIMEA CUGETĂRII și MULTA NEȘTIINȚĂ.”

„Pentru că râvnitorii cei nechibzuiți socotesc că pricina râvnei lor este credința, unii ca aceștia să știe că adevărata credință și, prin urmare, adevărata râvnă, trebuie să lucreze prin smerenie față de aproapele și mila către el.” ~ sf Ignatie B ~ Ofrandă monahilor contemporani;  p 266. 

Fraților, toți oamenii sunt supuși greșelii, chiar și „văzătorii cu duhul”, de aceea vă rog să ascultați de Dumnezeu și de sfinții Săi, prin care a vorbit nouă Duhul Sfânt, și să nu vă lăsați călăuziți de acești oameni; căci riscați ca să vă aflați LUPTÂND ÎMPOTRIVA LUI DUMNEZEU. 
Adevărul este în Sfânta Evanghelie, nu la bătrânii acestui veac care au propovăduit un „creștinism” diluat și confortabil încât nu mai seamănă cu cel predanisit nouă de Sfinții Părinți. Este de ajuns să vezi ce roade au acești așa-ziși „sfinți” și vei înțelege că urmându-i orbește pe aceștia, te vei afla LUPTÂND ÎMPOTRIVA LUI DUMNEZEU.
Atât timp cât la mulți dintre creștinii noștri nu este pe primul loc în inima lor HRISTOS și EVANGHELIA, ei nu sunt închinători ai ADEVĂRATULUI DUMNEZEU, ci închinători la …idolul numit OM.
„Luați jugul Meu asupra voastră și învățați-vă de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima, și veți găsi odihnă sufletelor voastre.” (Mt11,29).

Amin.

~ ieromonahul Dorothei.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Inselari contemporane. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s