Despre falșii sfinți contemporani

Mai jos va aducem dovezi din Sfintii Parinti cu privire la cuviosii contemporani mult prea laudati, si este o completare a articolului aparut pe siteul :

https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/2017/07/03/argumente-din-invataturile-gresite-ale-pr-iustin/

„Feriți-vă de proorocii mincinoși, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori.
După roadele lor îi veți cunoaște. Au doară culeg oamenii strugurii din spini sau smochine din mărăcini?” (Matei 7,15-16)

Fraților, cu aceste sfinte cuvinte, Domnul și Dumnezeul nostru vrea să ne atragă serios atenția că în vremurile de pe urmă vor fi „hristoși mincinoși și prooroci mincinoși”, și că este de neaparată nevoie să fim cu mare băgare de seamă față de acești „mari povățuitori” și „văzători cu duhul”, și asta ca să nu cădem în cea mai cumplită înșelare. Dar cum? …vom întreba noi. „După roadele lor îi veți cunoaște”. Așa a fost voia lui Dumnezeu ca toți aceștia să nu-și poată ascunde faptele lor. Aici trebuie să avem îndreptată toată atenția, să vedem limpede dacă ascultă aceștia de Dumnezeu sau fac după placul lor.
Iată ce ne învață Sfântul Ignatie Briancianinov:
„Domnul poruncește să avem în privința lor o deosebită luare-aminte, o deosebită fereală. Proorocii mincinoși se cunosc după roadele lor, după viața lor, după faptele lor, după urmările lucrării lor. Nu te lăsa atras de vorbirea meșteșugită și cuvintele frumoase ale fățarnicilor, de glasul lor lin, ce pare semn al blândeții, smereniei și dragostei; nu te lăsa atras de zâmbetul lor dulce care le joacă pe buze și pe față, de prietenia și bunăvoința care le strălucesc în ochi; nu te lăsa înșelat de zvonurile despre sine pe care ei le răspândesc cu iscusință printre oameni, de încuviințările, de laudele, de numele răsunătoare cu care îi mărește lumea; ia aminte la roadele lor.” p 417.
Expierențe ascetice.

Așadar doar după roadele lor vom putea cunoaște dacă acești „mari povățuitori” sunt cu adevărat urmași a lui Dumnezeu. Un om iubitor de Hristos, se străduiește toată viața lui să împlinească poruncile lăsate nouă de Dumnezeu, știind bine că doar așa urmăm lui Dumnezeu, împlinind poruncile Lui, și mai știm că, cu porunca lui Dumnezeu nu se face negoț!

„Cel ce are poruncile Mele și le împlinește acela este cel care Mă iubește.”
„Și pentru ce Mă chemați Doamne, Doamne, și nu faceți ce vă spun?” (sf ev Luca 7,46)

Dar de unde entuziasmul acesta uriaș în a ridica în slăvi pe mulți pretinși povățuitori? Din desăvârșita orbire în care ne aflăm cu toții. Doar Hristos este Adevărul, doar Hristos este Lumina lumii, nu oamenii care se pretind „lumină”! Învățătura lor stricată se potrivește ca o mănușa la viața lor destrăbălată!

„Căci va veni o vreme când nu vor mai suferi învățătura sănătoasă, ci – dornici să-și desfăteze auzul – își vor grămădi învățători după poftele lor,
Și își vor întoarce auzul de la adevăr și se vor abate către basme.” (2Tim 4,3-4)

Niciodată un următor a lui Hristos nu va fi lăudat, vorbit de bine sau mediatizat. De ce așa? Pentru că aceștia mustră păcatul și îndeamnă la pocăință. Atunci de ce acești „mari povățuitori” sunt atât de mediatizați? Pentru că se potrivesc de minune în duh cu lumea care se află și ea într-o desăvârșită orbire; pentru că în învățătura acestora este exclusă cu totul pocăința, este acceptată starea de compromis cu păcatul, și în fine pentru că aceștia sunt unelte oarbe prin care satana pierde mii și mii de suflete aruncându-le în cea mai amară înșelare.

„Acei bătrâni, care își asumă rolul – folosim acest cuvânt neplăcut, care aparține lumii păgâne, pentru a explica mai bine lucrarea ce în esență nu este altceva decât actorie pierzătoare de suflet și cea mai tristă comedie – își asumă rolul sfinților stareți de demult, neavând darurile lor duhovnicești, să știe că însăși intenția lor, gândurile și ideeile lor despre înalta lucrare monahicească, despre ascultare, sunt greșite și că însuși felul lor de a gândi, însuși înțelepciunea și știința lor sunt înșelare de sine și amăgire diavolească, ce nu pot să nu-și dea rodul lor în sufletele celor povățuiți de ei.” p 74.

„Slava deșartă și îngâmfarea sunt dornice să-i învețe și să-i povățuiască pe ceilalți. Ele nu se îngrijesc de calitatea sfatului lor. Ele nu se gândesc că îi pot pricinui aproapelui o rană de nevindecat printr-un sfat nepotrivit, pe care începătorul nepriceput îl primește cu încredere oarbă și cu înflăcărare trupească. Ele au nevoie de izbândă, de orice fel ar fi această izbândă și oricare ar fi temelia ei. Ele vor să-l uimească pe începător și să-l supună sufletește. Ele au nevoie de lauda omenească. Ele vor să câștige faima de stareți și învățători văzători cu duhul, înțelepți și sfinți. Ele au nevoie să-și hrănească mândria lor.” p 79  Ofrandă monahilor contemporani

Dacă mai aveți vreo fărâmă de îndoială uitați-vă la acești „mari povățuitori” și „văzători cu duhul” ce reacție au avut când mai marii noștrii s-au pupat cu papa ereticul, sau când au afirmat sus și tare cum că sunt mai multe biserici?!!! Și asta după 2000 de ani de creștinism !!! Ei bine, ce au făcut toți aceștia ca să nu se risipească turma lui Hristos? Mai mult decât nimic! De ce? Pentru că sunt lupi îmbrăcați în piei de oaie, și rostul lor este să sfâșie turma lui Hristos, s-o arunce în cea mai cumplită înșelare, în adâncul iadului. Acum înțelegeți de ce „vestiții” stareți au făcut mănăstire de călugări și mănăstire de maici foarte apropiate, asta ca să fie călugăria mai „dulce”! După învățătura Sfinților Părinți această amestecare este cea mai cumplită batjocoră la adresa monahismului, la adresa lui Dumnezeu.
Fraților, nu vă bateți joc de Dumnezeu, aruncându-L pe locul 2-3 în inimile voastre, iar pe primul loc să stea confortabil un popă faimos! Aceasta-i închinare la idoli în toată plinătatea cuvântului. Citiți Scripturile, citiți pe Sfinții Părinți și veți vedea că:

„Așa zice Domnul: Blestemat fie omul care se încrede în om și își face sprijin din trup omenesc și a cărui inimă se depărtează de Domnul.”
„Binecuvântat fie omul care nădăjduiește în Domnul și a cărui nădejde este Domnul.” (Ieremia).

„Vă rătăciți neștiind Scripturile nici puterea lui Dumnezeu.”

Fraților, nu vă bateți joc de sufletele voastre; o altă viață nu ne este dată. Vă rog nu vă lăsați atât de rău înșelați de acești „mari povățuitori” și „văzători cu duhul” care sunt în cea mai amară înșelare. Sfântul Ignatie Briancianinov spunea că în vremea lui deja nu mai erau îndrumători duhovnicești; iar noi dacă afirmăm acuma, cum că ar mai fi, suntem de-a-dreptul ridicoli.

Nu vă lăsați călăuziți de oameni; călăuza noastră să fie Hristos Dumnezeu, doar în jurul Lui trebuie să gravităm toată viața noastră. Lumea este incredibil de ușor de înșelat, și asta datorită grozavei neștiințe.

„Pe cine i-a recunoscut lumea drept sfinți? Pe cine a fericit și a preaînălțat cu laudele sale? Pe proorocii mincinoși, pe învățătorii mincinoși, pe fățarnici. Cum s-a purtat ea cu adevărații sfinți ai lui Dumnezeu? I-a lepădat, i-a acoperit cu ocări, cu clevetiri, i-a prigonit ca pe niște vrăjmași ai societății omenești, i-au supus celor mai grele prigoane și i-a necăjit cât se poate de crunt.”
PREDICI p 304 (sf Ignatie Briancianinov).

Acest articol a fost publicat în Inselari contemporane. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Despre falșii sfinți contemporani

 1. alt Ioan zice:

  esti un demonizat si in curand o sa faci spume la gura…

  Apreciază

 2. P.Xenofont aveti ispite grele. Cand sunteti tulburat, mintea si inima nu pot sa mai fie limpezi. Ce v-a facut rau P.Justin ? Iata ce inseamna sa stati in preajma hulitorilor de Sfinti contemporani Antim Gadioi, MS Chirila … Mare pacat. Cand esti tulburat, nu da drumul la cuvant, ca o sa-ti para rau apoi. Numai atunci cand te linistesti, vei vedea limpede adevarul.

  Apreciază

  • Dumneata de ce ii bagi pe parintele Xenofont si pe ceilalti parinti in ceva care nu au zis? Ati auzit dvs personal din gura parintelui Antim sau pr XEnofont ca aduc acuze vreunui parinte? Si daca intradevar spun ceva, nu o spun cu ura sau patima ci cu argumente din Sfinti. Sa va fie rusine ca ati stat atia ani acolo si nu ati vazut neregulile si incalcarile de canoane din manastire. Toti spuneti urmatorul lucru: parintele Iustin a luat asupra lui pacatele oamenilor si i-a ajutat. Dar care sfant proceda asa.?

   Apreciază

 3. maria zice:

  Părinte Teodot,știți cumva că acest blog e al părintelui Xenofont?Cumva a vorbit de rău pr Xenofont pe pr Iustin ?Dacă nu aveți dovezi de ce împroșcați cu noroi?

  Ați zis de mine că postez sub anunimat.Veniți cu tot felul de scuze ca să negați adevărul.Acum cînd mi-am dezvăluit identitatea nu mi-ați mai postat comenturile…de ce ?pătez cumva imaginea părintelui Iustin?Se vede duhurile care vă poartă și că nu sânteți cinstiți,că umblați cu tot felul de scuze,de a nega adevărul.Unul care mărturisește adevărul nu primește doar ce-i convine….ci primește tot.

  Ați zis:Ce v-a facut rau P.Justin ?

  Nu ne-a făcut nici un rău,ci răul mi-l fac eu dacă nu avertizez pe alții de abaterile lui.Mărturisiți dreapta credința a lui și nu tot ne aburiți cu tot felu de minuni,că minuni fac și dracii.Aratați dreapta credință care a mărturisit-o părintele Iustin.

  Sf Ioan Gură de Aur
  „Deci arata-mi mie ,daca s-a umilit daca s-a schimbat ,si s-au facut toate astea ,daca nu ce folos avem?…Deci arata-mi mie indreptare-daca se observa zdrobire de inima daca s-au schimbat atunci totul e gata ,iar daca aceasta nu-i la nimic nu ajuta vremea ”

  Ce folos au cei care li s-au făcut așa zise minuni dacă ei rămân pe mai departe în patimile și pretențiile lor?
  AM MAI SPUS ȘI ÎN POSTARE

  „Iubiţilor, nu daţi crezare oricărui duh, ci cercaţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulţi prooroci mincinoşi au ieşit în lume”

  În Biserica Ortodoxă izvoarele de credință sânt două:

  Minuni s-au sâvîrşit prin Sfinţii şi marii cuvioşi creştini,despre care „Vieţile Sfinţilor” ne aduc o bogată mărturie,după cum minuni s-au împlinit în tainice chipuri cu feluriţi smeriţi credincioşi, cu ajutorul proniei cereşti, şi pentru slava numelui lui Dumnezeu.

  Deci :”pentru slava lui Dumnezeu”.Deci atâta timp cât Biserica ne dă toate cele necesare la mântuire, ce mai avem nevoie de minuni?minunile sânt pentru cei necredincioși ca să-i mântuiască nu să-i arunce în mândrie….spune părintele că astazi avem nevoie de minuni?!!

  Spun sfinții : „Pe linga celelalte pe care ni le-a lasat in viata de fata ca pe o mostenire parinteasca si o comoara cu neputinta de cheltuit sint 7 si sfinte auguste Taine ale Bisericii:

  Botezul,Mirul,Cuminecatura,Preotia,Nunta,Pocainta si Maslu,ca sa ne folosim de ele ca de tot atitea mijloace duhovnicesti necesare pentru tamaduirea si mintuirea sufletului nostru”.
  https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/2015/11/08/nu-numai-sfanta-impartasamie-ne-mantuieste-ci-si-cele-7-sfinte-taine/
  deci:ce nevoie mai avem de minuni?

  Sf Paisie Velicicovschi :
  „Sfintenia,adevaratilor barbati Sfinti,nu se cunoaste propriu zis dupa minuni (caci si paganii si ereticii pot face minuni cu ajutorul diavolului)ci dupa adevarata credinta ortodoxa,dupa felul in care pazesc cu grija dogmele dumnezeiesti,cei urmeaza toate Canoanele Apostolice si Sobornicesti si Traditia Bisericii Ortodoxe, si dupa vietuirea cea fara de prihana,urmand toate poruncile Evanghelice si Patristice.

  Apreciază

  • maria zice:

   deci părinte Teodot,arătați-mi dreapta credință și felul cum avea grija de dogmele dumnezeiestiși felu cum aplica părintele Iustin Sfintele Canoane la cei ce se duceau la dânsul.Nu bateți câmpii cu așa zisele minuni,că și dracii fac minuni.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s