Parintele Antim despre inselarile lui Arsenie Boca

Sf Ignatie Briancianinov trage un semnal de alarma la inselarile care au luat o amploare nemaintalnita.

Sfântul Ignatie Briancianinov

„Înșelarea este vătămarea firii omenești prin minciună. (…) înșelarea este însușirea de către oameni a minciunii luate de ei drept adevăr.” p 189-190. – Expierențe ascetice

Ofrandă monahilor contemporani

„Duhul căzut a văzut că ispitele mari și crunte trezesc în oameni râvna înflăcărată și bărbăția, care îi ajută să le rabde. El a văzut aceasta și a înlocuit ispitele tari cu ispite slabe, dar fine și care lucrează foarte puternic. Ele nu trezesc în inimă râvna, nu o duc la nevoință, ci o țin într-o stare de nehotărâre, iar mintea o țin într-o stare de nedumerire. Ele istovesc, secătuiesc treptat puterile sufletești ale omului, îl duc la deznădejde, la trândăvie și îl pierd, făcându-l sălașul patimilor din pricina slăbănogirii, a deznădejdii și a trândăviei. (…)

Noi vedem că necazurile și nenorocirile actuale, în aparență slabe, tind, asemenea necazurilor și nenorocirilor puternice din vechime, să-l depărteze pe om de Hristos, să stârpească de pe pământ adevăratul creștinism, lăsând doar învelișul spre a înșela mai ușor. Noi vedem că ispitele slabe, dar gândite și pline de viclenia iadului, lucrează mult mai puternic spre folosul satanei decât ispitele grele, dar clare și directe. (…) Lipsa zidirii duhovnicești trebuie socotită cea mai mare nenorocire. Și această nenorocire se va vedea mai târziu.” p 138.

editura Egumenița 2011

Reclame
Acest articol a fost publicat în Inselari contemporane. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s